O autoru

Dr Nada Markovic, MSc, BFRP, sertifikovani Bahov praktičar Bahovog centra u Londonu. 

Sertifikovani praktičar energetske psihologije

Predavač i trener za Antistres radionice Nacionalne akademije za javnu upravu-NAPA- Vlade Republike Srbije

Ovaj sajt je moj način da prenesem svoju ličnu poruku. Ovaj sajt je moj način iskazivanja ljubavi, zahvalnosti i podrške. Zahvalna sam svima koji su mi pomogli na ovom putu. I onima koji su mi davali vetar u ledja i onima koji su me osujećivali, jer da nije bilo njih ja nikada ne bih naučila lekcije. Hvala svim mojim učiteljima mnogo ih je stvarno i beskrajno sam im zahvalna…

Rodjena sam 1979. godine. 1997. odlazim u Beograd gde upisujem Medicinski fakultet. Diplomirala sam 2004. godine sa prosekom 9.94 (ovo navodim samo kao primer da ni u čemu ne treba preterivati pa ni u dobrim ocenama) i mnoštvom naučnih radova. I stipendija. Kao stipendista Fondacije za naučno i umetničko stvaralaštvo upisujem postdiplomske studije iz imunologije i radim kao naučni saradnik na projektu iz virusologije. U isto vreme volontirala sam na Klinici za infektivne i tropske bolesti.

Sticajem okolnosti, 2006. godine, u potrazi za nečim novim, konkurišem na konkurs Ministarstva zdravlja gde bivam primljena najpre na Projekat “Razvoj zdravstva Srbije”, a zatim i kao savetnik u Sektoru za medjunarodnu saradnju i evropske integracije. 2008. godine upisujem studije iz zdravstvene politike i menadžmenta u Školi javnog zdravlja Medicinskog fakulteta, a 2010.  branim master tezu u oblasti mentalnog zdravlja koje me je oduvek posebno interesovalo: ,,Analiza zdravstvenih politika u oblasti mentalnog zdravlja”.

Prošavši i laboratorijski i klinički rad, kao i rad na unapredjenju zdravstvenog sistema, odlučujem da izaberem konačno šta je to što me najviše interesuje. Zapravo, šta je to od čega mi srce zaigra i duša peva. A sada dolazi prava biografija, najistinitija.

Zbog lične krize koja je nastupila 2002. godine, praćena ogromnom napetošću, napadima panike, trnjenjem leve strane lica i tela, započinjem rad na sebi. Vrlo dugo nisam znala šta me je snašlo. Život mi se promenio u deliću sekunde. Od najboljeg studenta kome su svi aplaudirali (što samo navodim, ali ne smatram kao nešto na šta se treba ugledati :), postala sam potpuno bespomoćna, dotakla sam dno. Dno. Prošavši gotovo sve oblike psihoterapije, ja sam,,funkcionisala”, ali i dalje sam bila jako nesrećna, sa istim simptomima i mnoštvom uvida sa kojima nisam znala šta cu. Bilo mi je dosta ,,uspeha”, lažnog i besmislenog ,,funkcionisanja” i farmakoterapije, od koje mi je bilo lažno bolje. Drži vodu dok majstori odu. Duša mi je patila i tražila je oslobadjanje. Iako su se svi pitali: “U čemu je tvoj problem, mlada, lepa, uspešna?” I ja sam se često isto pitala. Dugo nisam mogla da dodjem do pravog odgovora.

Sada se ježim od te fraze mlada, lepa, uspešna...Ne nasedajte na sliku koju neko šalje. To je samo maska i uloga koju igramo u filmu našeg života koji zapravo nije ,,naš ” već mi ispunjavamo neka ili nečija očekivanja. A nismo ni svesni toga dok ne obolimo.

Mukama nije bilo kraja i pored svih psihoterapijskih metoda primenjenih: moji simptomi trnjenja i grčeva su karakterisani kao bizarni….Budila sam se svako jutro sa ogromnom napetošću, grčevima u raznim delovima tela, a osećanje krivice me je gušilo sve više iz dana u dan…”Kako to, sve oko mene je divno, a ja tako?!!” I to je sve trajalo više od decenije…Svaki dan.

Upoznavši ljubav dobijam ogromnu motivaciju da konačno pronadjem rešenje i uspostavim duševni mir, što je još više bilo podstaknuto dolaskom na svet moje ćerke. Trebalo joj je pokazati koliko je život prelep…

Drugarica Kaja me odvodi na predavanje iz Bahove terapije, a zatim su sva vrata počela spontano da se otvaraju. Kažu da kada si na pravom putu čitav Univerzum te podržava…

Posle tri meseca korišćenja Bahovih kapi ostavila sam lekove …Lekovi su trebali biti privremeno rešenje, oni su samo još više gušili moju pravu prirodu, ali za neko vreme, to je bio jedini izlaz za nalaženje nekakvog smirenja… Ostala u drugom stanju…Zatim je usledio dalji rad koji me je odveo do http://www.bachcentre.com/found/ref/serbia.php. Imala sam želju da ono što sam prošla prenesem ljudima, a vredi, verujte…

Otkriće energetske psihologije je za mene bilo ostvarenje snova. Oduvek sam osećala da je sve energija. I telo i sve u njemu i oko njega svakako i na sve načine. Osećala sam energiju drugih ljudi, što je zapravo i činilo da, potpuno nesvesna sebe, upadnem u ovu krizu. Osećajući intenzivno druge ljude, njihove potrebe i očekivanja, ja sam ih ispunjavala, ugadjala i time izgubila sebe.

Takodje, oduvek mi je u savremenom načinu lečenja nešto falilo, a to je bavljenje čovekom, u svakom smislu, a posebno emotivnom i mentalnom. Ove dve metode su za mene karika koja je nedostajala. Potpuno isceljena zahvaljujući energetskoj psihologiji, u koju svakako spada i Bahova terapija, i sama je izučavam duboko i prenosim vama. Više o ovim metodama pročitajte na mojim stranicama.

Tokom svih ovih godina, zapravo sam intenzivno pisala i još uvek to radim. Tekstovi su razni: od svakodnevnih zapažanja, izazova kroz koje sam prolazila, do tekstova koji će i vama i meni pomoći na putu samospoznaje i isceljenja. Nesvesna da to u stvari najviše volim da radim, a želeći da stavim na papir sve što me mučilo, mnogo strana je nastalo. One će jednim delom ovde ugledati svetlost dana. Samo sa ciljem da podelim i ako mogu pomognem.

Samo još nesto: tokom ove krize najviše sam strahovala da neko ne primeti da meni nije dobro. Skrivala  sam se i glumila da je sve u redu, dok je sve u meni pucalo. Zato ne sudite ni o kome. Kladim se da vi što me ,,znate”, ste možda sada iznenadjeni. Da, hajde da se otvorimo, hajde da se prihvatamo, hajde da nesmetano dajemo i primamo ljubav, hajde da se iskreno pitamo ,,kako si, treba li ti nešto”. Hajde da delimo toplinu, ljubav i podršku. To je jedino što nam ostaje na kraju. I ne odbacujte ljude sa bilo kojim emotivnim, mentalnim kakvim god poremećajem. Verujte mi, oni su ga i dobili jer im je falilo topline i podrške. I oni su deo vas. Onaj nesvesni, potisnuti, uplašeni. Ono što vi niste nikako i što nikako ne smete da budete. Zato ih i odbacujete.