Dinamika konsultacija iz meridijanske terapije ne postoji jasno odredjena. Javite se uvek kada želite da ,,tapkamo" nešto što Vas ,,žulja", a to je emocija, osećaj, ograničavajuće uverenje, traumatski dogadjaj, bolno sećanje. Postoje razne tehnike tapkanja ali veština terapeuta je da odredi šta je najdelotvornije u datom trenutku i da Vas posvećeno i vešto vodi kroz proces koji ume da bude bolan. Proces OSLOBODADAJANJA.


Čemu služi meridijanska terapija?

Tapkanje meridijanskih tačaka- tačke kontakta sa meridijanima, od kojih svaki ima odredjenu ulogu u balansiranju odredjene emocije ili stanja izuzetan je metod otpuštanja POTISNUTIH EMOCIJA onih kojih nismo ni svesni, a osećamo se nervozno,besno, tužno.A ne znamo baš zbog čega. Potisnuli smo jer je bilo previše bolno ili su nam rekli da ne smemo da izrazimo ,,negativne emocije”. To se najčešće iz dosadašnjeg iskustva pokazuje kao telesni simptom u vidu npr. ,,lupanja srca", ,,knedle u grlu", ,,stezanja" u želucu. Sve je to nešto što je ostalo blokirano, što nije izraženo a što nam oduzima energiju. Kroz proces tapkanja meridijanskih tačaka ulazimo u dati simptom, stanje i otkrivamo emociju koja je povezana sa tim simptomom; dok istovremeno tapkamo tačke kontakta meridijana; veštim vodjenjem terapeuta prizivamo emociju, ulazimo u nju, i pokušavamo ciljanim pitanjima, razgovorom sa sobom i svojim telom u kome su svi odgovori da dodjemo do uzroka nekog simptoma i osećanja. Daljim tapkanjem ulazimo u emociju ili dogadjaj/odnos, proživljavamo ga I prihvatamo.Osobu koja nas je povredila, ili neki događaj prevodimo u suprotnost, reprogamiramo čitav sistem (čitav dogadjaj).Menjamo sećanje i OSEĆAJ koji imamo vezano za taj dogadjaj ,tako menjamo i emociju koju dugo nosimo, menjamo prošlost. Jer prošlost je samo ono što je u nama - to sećanje, ta emocija. Tako menjamo čitavu vibraciju našeg tela, našeg Sistema. Prihvatamo i otpuštamo staro i iniciramo novo.Tako smo,,odmrznuli „ to što je dugo stajalo u nama I što je blokiralo čitav naš život I potencijale.


Emocije koje smo osetili kao rezultat traume mogu se ,,zaglaviti” u telu. Dok se potpuno ne oslobodimo tih emocija mi ćemo imati telesne reakcije u vidu napetosti, tuge, besa, ljutnje itd pa čak i fizičkog bola.Ono što je toliko moćno u vezi tapkanja je što vam ono omogućava da osetite emocije da osetite bol i da se kroz proces tapkanja povežete sa emocijama i energijom koja se zaglavila u telu. To je proces koji može potrajati.


Naučeni smo da potiskujemo emocije. Kao deci govorili su nam da ne treba da budemo ljuti; kažnjavali su nas zbog napada besa ili ispoljavanja frustracije; tako da smo naučili da progutamo te emocije. Umesto da ispoljimo ljutnju na zdrav način zalažući se za sebe i kažemo kako se osećamo mi smo je potisnuli I time joj dopustili da tinja nesvesno celog života.


Meridijanska terapija nam omogućava da otpustimo te emocije i umesto danas blokiraju, da počnu da nam služe. To znači da više nećemo morati daih potiskujemo nego ćemo tu energiju koja je bila blokirana usmeriti na zdravlje, vitalnost i kreaciju.


Meridijanska terapija je dokazano efikasna na različitim problemima, uključujući:


 • Problemi zavisnosti – duvan, hrana, alkohol, droga, tablete
 • Alergije
 • Anksioznost i napadi panike
 • Problemi sa besom
 • Depresija i tuga
 • Poboljšanje slike o sebi, samopouzdanje, samoprihvatanje...
 • Strahovi i fobije
 • Osećaj krivice
 • Nesanice, bolne uspomene
 • Poboljšanje veština
 • Poboljšanje sposobnosti koncentracije, fizičke i mentalne kondicije, tolerancije...
 • Posttraumatski stres, posledice trauma seksualnog ili verbalnog zlostavljanja
 • Olakšavanje trpljenja i prevazilaženje bola i fizičkih simptoma
O meridijanima

Meridijani su naše energetske niti koje polaze iz energetskih centara; i baš kao što krv struji žilama, tako i naša životna energija struji ovim meridijanima počev od energtskih centara. I kao što je važno da izvorište bude čisto, tako je važno da korito reke takodje bude pročišćeno kako bi energija mogla nesmetano da protiče...
Rad sa meridijanima je na onome što nas najdirektnije povezuje sa našom ličnom energijom. Ovi energetski tokovi treba da budu u pravilnom nizu i kroz njih treba da protiče uravnotežena količina energije. Oni ne treba da nose manje energije nego što je potrebno, ali ne treba ni da budu prepuni da ne bi ceo sistem preplavili. Svi naši meridijani treba da funkcionišu uravnoteženo i u skladu sa osnovnom energijom izvora koji je predstavljen čakrama http://www.nadamarkovic.com/2018/06/11/sta-je-konsultacija-iz-energetske-psihologije/ iz kojih potiču.
Meridijani su dakle,energetski kanali koji transportuju energiju Či u telu. Postoji dvanaest osnovnih, primarnih parnih meridijana u telu čoveka.

 1. meridijan, meridijan bubrega, vreme kada je najakativniji 17h-19h, pristup je ispod ključne kosti
 2. meridijan, trostruki grejač, 21h-23h, pristup izmedju malog i domalog prsta gornjeg dela šake-gamud tačka
 3. meridijian, meridijan jetre, 01-03h, pristup desni medjurebarni prostor u predelu jetre
 4. meridijan, meridijan želuca, 7-9h najaktivniji, tapka se ispod oka
 5. meridijan, meridijan srca, najaktivniji 11-13h, pristup je na vrhu malog prsta
 6. meridijan, meridijan debelog creva, najaktivniji 5h-7h, pristup je sa strane kažiprsta
 7. meridijan, meridijan perikarda, 19-21h, pristup je na srednjem prstu
 8. meridijan, meridijan bešike, 15-17h, pristup na početku obrva
 9. meridijan, meridijan slezine, 9-11h, pristup ispod levog pazuha
 10. meridijan, meridijan žučne kese, 23-01h, pristup na spoljnom uglu oka
 11. meridijan, meridjan pluća, 3-5h, pristupna tačka ja vrh palca
 12. meridijan, meridijan tankog creva, 13-15h, pristupna tačka je unutrašna ivica šake-karate tačka