Ako želite da je Vaše dete dobro i poslušno, obavezno pročitajte!

Da li je dobra? Da li sluša? Uhvatila sam sebe kako po inerciji pitam … Ne, to nisu moje reči, to su reči koje sam usvojila, koje sam zapamtila, koje su kliše…Biti dobar i poslušan. Ali to baš nisu moje prave želje za našu decu…

Želim da bude ,,dobra”, ali prvo za sebe, da prvo poštuje sebe a onda i druge ljude. Da ume da prepozna šta je vredno poštovanja i pažnje, a šta ne. Da proceni granice sopstvene ličnosti i da ne čini stvari koje će joj štetiti-njenoj duši, čak i kada je to možda za tudje ,,dobro”. Da zna da zaštiti sebe, da kaže i pokaže svoje emocije bez straha ili osećanja krivice da će biti kritikovana ili odbačena. Da zna da traži podršku kada joj treba. Da želi da pomogne, da bude plemenita, ali kome i kad-velika mudrost. Da bude mudra, to joj nadasve želim, ali i bezazlena u isto vreme.

Nikako da bude dobra i poslušna u smislu i verovanju koje je široko rasprostranjeno. Da poštuje autoritete ali one koji su to stvarno zaslužili svojim primerom i načinom života. Ne po svaku cenu povinovati se zahtevima nekoga samo zato što je na nekom mestu koje je označeno kao ,,autoritativno” bez trunke kredibiliteta, ličnog primera i zalaganja.

I želim joj da neprestano gaji vatru ljubavi u svom srcu jer je to pokreće život. Prema svetu, postojanju, svemu što postoji- što ne znači da je bezgranično. Granice postoje kada znamo da vatra može da opeče. Ali treba da volimo i tu vatru. I zmiju. Iako može da otruje. Ne prilazimo, ali je volimo. Jer to greje srce i donosi radost za sva bića.

A da je poslušna i da prosipa ,,dobrotu”? Ma dobrota je prava kada se usmeri tamo gde treba. Sve ostalo je puko bacanje energije i vremena. Sve ostalo je iscrpljivanje. A mudrost je to na vreme doznati i prepoznati. Poslušna-nikako. To joj ne želim. Treba da prati sebe i svoj unutrašnji glas. Da, da čuje druge ljude, naravno. Da uči od mudrih. Da zaboravi šta joj ne čini dobro od onoga što čuje. Ali najjače da sluša svoj unutrašnji glas. Koji joj gradite i vi roditelji moji dragi. Usmeravanjem, podrškom, pažnjom, savetima, praćenjem, posmatranjem. Tu treba da bude apsolutno poslušna.
Ovo je mala poruka za mene ali i za sve vas i našu decu. Grlim vas

No Comments Yet

Comments are closed