Sve je dobro…

I tako,odjednom,ničim izazvano,počeh da izgovaram reči blage, reči iz srca, reči iz duše, reči iz centra sopstva, i počeh da plačem. Ne mogavši da izgovorim sve od suza, shvatih koliko je moj ton, moj glas, moje reči i moje sve to, do tada bilo iz uma, obojeno sećanjima, obojeno razočarenjem, netolerancijom, osudama, odbacivanjem, ali najpre same sebe.Koliko je taj glas, ta boja, koliko je to bilo nekako grubo, odsečno, iz grla, ali ne iz duše, koliko je trebalo godina i godina da se zgrnu svi ti slojevi, sve te traume, sve te boli, svi ti drugi razni glasovi, sva uverenja i predrasude, pa da konačno spoznamo istinu a onda je i iznesemo pred svet.

Tu istinu koja je uvek lepota.Ma koliko nešto izgledalo,,loše”, sve je to lepota. Jer u svemu i svakome postoji to zrno lepoga, ako  se do njega dopre. Ako mu se da šansa,ako se ne odbacuje nestrpljivo i samo zato što nije onakvo kako su nas naučili da bi ,,trebalo”…..

Jer niko nije niti glup, niti ružan,niti lenj,niti bezobrazan. Ne znam ko je izmislio ove reči. Sve je to samo ono što se spolja vidi.Možda je unutra samo jedna povredjena ili odbačena  duša. Možda ga život nije štedeo. Ko zna šta je proživeo i kakvog je to traga ostavilo. Možda nikad nije osetio ljubav i prihvatanje.Možda nema poverenja jer su ga varali. Možda su ga ostavili.Možda je bio bespomoćan. Možda…

I odjednom ugledah apsolutnu lepotu u svima i svemu.I počeh da je dajem od sebe. I sve poče da se menja oko mene.Sve postade lepo, sve postade nežno,a i ono što je izgledalo nepopravljivo poče da se menja i oprašta.

Jer ljubav menja sve,a ona je samo u nama. Treba imati strpljenja i trpljenja naći je,a  onda i hrabrosti pokazati je.

I tako, te suze,koje su sprale i poslednji trag razočarenja i tuge, nestadoše, a moje lice se ozari.Moje reči postadoše blage,moj glas tih ali snažan, a moje srce oslobodjeno svakog tereta.

I naposletku,počeh da pevam. To sam često činila, ali tek sad mi beše sasvim prijatno. I tek sad i drugi počeše da uživaju u njemu.Jer to  nije bilo pokazivanje, nadglasavanje, natpevavanje, to je sada bio pravo pojanje koje je ostavljalo trag.

Grlim vas

No Comments Yet

Comments are closed