Autoimune bolesti i Bahove cvetne esencije

Autoimune bolesti i Bahove cvetne esencije

Neću se mnogo baviti tačnim definicijama, dijagnozom, lečenjem, stručnim terminima. Cilj mi je da ove bolesti približim i potencijalnim klijentima i praktičarima na najjednostavniji način kako bi se u prvi plan stavila njihova mentalna i emocionalna osnova i izbor esencija koje se mogu koristiti u procesu isceljenja, zajedno sa konvencionalnim metodama lečenja.

Autoimune bolesti su oboljenja u kojima ćelije našeg imunog sistema, koje inače štite organizam od spoljnih i unutrašnjih stranih i nepoželjnih agenasa, napadaju ćelije sopstvenog organizma. Dakle umesto da rade svoj posao i štite nas od svega nepoželjnog za naš organizam, one počinju da se okreću protiv njega. U zavisnosti od vrste tkiva i organa koje napadaju postoji veliki broj dijagnoza kao što su: sistemski eritematozni lupus, reumatoidni artritis, Sjegrenov sindrom, zatim, sistemska skleroza, ulcerozni kolitis, Kronova bolest, Hashimotov tireoiditis itd itd.

Naime, kod autoimunih bolesti dolazi do zapaljenske reakcije napadnutog tkiva kao reakcija na oštećenje tj traumu. Trauma nastaje usled napada sopstvenih ćelija imunog sistema na sopstvena tkiva. Ovde se telo brani od sopstvenog napada, tj napada na sebe. Da, mi ovde napadamo sebe najčešće zato što živimo u uverenju da NISMO DOVOLJNO DOBRI, da se ne ponašamo na odredjeni način, da nismo ispunili očekivanja… Kortikosteroidi su lekovi koji suprimiraju naš imuni odgovor u ovim sistuacijama i na taj način smanjuju oštećenje tkiva. Jasno je dakle da oni ovde saniraju posledice napada, što je takodje bitna stavka; ali ne i stvarni uzrok napada. Oni su sastavni deo terapije kod ovih bolesti.

 Bes usmeren ka sebi je samo vrh ledenog brega.

 Zašto napadamo sami sebe?

Autoimune bolesti su bolesti koje često nastaju kod ljudi sa disbalansom srčanog energetskog centra, koji se javlja usled osećaja da nismo dovoljno dobri, da smo krivi, zbog straha od odbacivanja i tuge zbog odbacivanja, kao najdublji sloj. Sva naša sećanja su sakupljena baš tu, u srčanom centru. Ako se ikada desila za nas neka traumatična situacija ona je zapisana tu…

Dakle, autoimune bolesti su bolesti koje zasigurno imaju  emocionalnu i mentalnu etiologiju. Nastaju usled agresije usmerene ka sebi nastale  zbog odbacivanja nekih delova sebe. Prihvatanje sebe i bliskost sa sobom dolazi iz srčanog centra koji se nalazi iza grudne kosti. Disbalans u srčanom centru nastaje usled tuge zbog odbačenosti i neprihvatanja sebe u svojoj celovitosti. Obično odbacujemo one delove sebe i ona ponašanja koja nisu bila podržana, tj za koja smo bili kritikovani, kažnjavani itd. Neprihvatanje sebe dolazi iz NAŠIH TRAUMATIČNIH SEĆANJA koja nastaju iz raznih razloga. Svaki put kada smo se osetili odbačeno ostavilo je traga i postalo naše bolno sećanje: govorili su nam da nismo dovoljno dobri, da ne valja to i to, stalno su nas kritikovali, očekivalo se od nas da budemo ovakvi ili onakvi, pa smo na svaki ,,kiks”bili veoma ljuti na sebe; kažnjavali su nas kada ,,pogrešimo“; morali smo da ispunjavamo nečija očekivanja; itd itd. Dakle ključne reči za odbacivanje sebe su: ,,greška”, uslovljavanje, očekivanja, kažnjavanje, kritika; da ne govorim o nekim mnogo ozbiljnijim stvarima kao što su razni vidovi zlostavljanja. Ali kao što svi znamo, važno je, takodje, kojim intenzitetom i kako reagujemo na neku situaciju. Za neke osobe ista situacija može biti izrazito stresogena, pa i traumatična. Za druge,pak, ta ista situacija ne mora biti nimalo ugrožavajuća. Za neko dete i najbanalija kritika može biti veoma traumatična, dok drugome to neće izazvati nikakvu reakciju. I da ponovim, sve naše negativne emotivne reakcije SADA dolaze od naših iskustava i SEĆANJA koja su skupljena u srčanom centru.

Koje su esencije i metode koje nam mogu pomoći da se ,,spasemo” i da prihvatimo sebe u celosti:

Tapkanje u srčani centar: ,,Iako se ovako osećam ili iako sam ovo uradila ili iako ….ja duboko, potpuno i kompletno volim, poštujem i prihvatam sebe. ” Više o tehnikama balansiranja energetskih centarapročitajte ovde http://www.nadamarkovic.com/konsultacije/

Dakle, izgradnja novog obrasca kojim u datoj situaciji ne odbacujemo sebe već se duboko prihvatamo. Prihvatamo sva naša sećanja, emocije i sve delove sebe, pa i one za koje svesno smatramo da su manje vredni i nepoželjni. Ništa nije loše i sve emocije su dobre samo ono što je potisnuto je razarajuće i odnosi ogromnu količinu energije. Prihvatanjem integrišemo tu potisnutu energiju i ona više ne radi protiv nas nego za nas i življenje naših punih potencijala. Samim tim gradimo osećaj da smo savršena bića samim tim što smo rodjeni i što smo došli na ovu planetu. Da smo vredni i zaslužujemo da budemo srećni i da živimo obilje u svakom smislu. Ali prvo unutar sebe.

Meridijanska terapija ili ,,tapkanje” je veoma moćna tehnika otpuštanja potisnutih emocija i u tom smislu dragocena u ovom radu. Pročitajte više na http://www.nadamarkovic.com/meridijanska-terapija/

Zahvalnost  za sve što imamo i nemamo, za sve što nam se desilo, za sva naša postignuća, pa i ona najmanja. Zahvalnost najpre SEBI, zahvalnost drugima, svemu dobrom i lošem. Ali loše zapravo ne postoji, to su samo lepi i manje lepi pokloni koje dobijamo na putu svog duhovnog razvoja.I odmor, ali u širem smislu.

Esencije: Vrh ledenog brega, najpovršniji sloj su najčešće: Holly, Willow, Beech.

Holly je esencija koja se daje kod svih negativnih emocija: mržnje, prezira, otvorenog besa, ljubomore, sklonosti ka vredjanju, udaranju. Osoba u negativnom Holly stanju sve shvata lično i na najmanju ,,kritiku”  reaguje vrlo burno. Ima utisak da joj svi nešto namerno rade, nema poverenja. Ali jedno je pravilo: osoba projektuje sopstveni film, nastao kao rezultat njenih sećanja, na svet i ljude oko sebe. Nekada je bila ,,napadnuta”, omalovazavana i sad to projektuje na druge ljude i reaguje kao razjareni tigar. Ovakva osoba nosi traume vezane za neprihvatanje i odbacivanje, ma kakve one bile. Ne možemo napadati nekog drugog  ako se nekada  nismo osetili napadnuto, kritikovano, zlostavljano i odbačeno. I ako iste te emocije ne gajimo sada prema sebi iz raznih razloga, upravo tih sećanja, koja su okidač za ovakvu našu reakciju. Uvek nam odzvanja ono ,,nisi dovoljno dobar i zato ćeš u ćošak”. Dakle negativno Holly stanje je prvenstevno znak neprihvatanja sebe i destrukcije prema sebi. Mržnja upućena ka drugom je zapravo mržnja prema sebi. Ta osoba koju mrzimo je upravo taj bolni i neprihvaćeni  deo nas  koji smo potisnuli duboko u nesvesno. Ljubomora, npr. nastaje iz uverenja da neko ima ono što mi nemamo. Ali bazično osećanje ovde je manje vrednovanje sebe. Osoba najdublje misli da zapravo i ne zaslužuje ono što druga osoba ima jer nije dovoljno dobra i to radja ljubomoru. Sve je to Holly koji omogućuje samoprihvatanje, radja ljubav i zahvalnost prema sebi, doživljaj da smo dobri, da smo vredni i da ce sve sto je zapravo nase, nama zaista i doći.

Neprihvatanje sebe dovodi do neprihvatanja drugih i njihovih ponašanja što može da vodi u negativno Beech stanje, netoleranciju na druge, a to je zapravo  sve ono što nam se ne svidja kod nas, a što smo samim tim potisnuli u nesvesno. Zato, kada naidjete na osobu koju ne možete ,,očima da vidite”, promislite da ona nije v.aše ogledalo, tj ogledalo vašeg podsvesnog koje treba osvestiti a zatim prihvatiti kao puzzle. Prihvatiti celog sebe. Celovitost.

Zašto bes izazvan Holly i Willow? Zato što je u osnovi autoimunih bolesti kako rekoh, agresija usmerena prema sebi. Negativan Willow definitivno napada samog sebe. To je stanje ogorčenosti, poniženosti, razočaranosti  zbog toga što percipira sopstveni život kao nepravedan. Kada ga  neka neočekivana životna situacija kao okidač izbaci iz koloseka i dovede u ovo stanje, tada misli kako život nije fer i ne želi da prihvati odgovornost za sopstveno stanje i osećanja. Ovde se opet radi o prihvatanju ili neprihvatanju, ali sada životnih okolnosti, koje nam ne moraju uvek  ići na ruku. Ali valja prihvatiti jer sve što se dešava oko nas smo mi, odraz naših misli i uverenja..Dakle, taj pasivni bes i ogorčenost, dovodi do toga da osoba počne da nagriza samu sebe. Šta god da je uzrok, dugotrajno willow stanje u kom je osoba ogorčena i nije naučila da prihvati život i sve situacije  koje on donosi, dovodi to toga da osoba ,,nagriza ” samu sebe, ,,jede”samu sebe. I to je upravo to, agresija prema sebi ….

Drugi i dublji sloj mogu biti sledeće esencije: Centaury, Rock Water, Crab Apple,Cerato, Mimulus , Rock Rose, Mustard.

Centaury vraća ličnu snagu i unapredjuje svesnost, svest o ličnoj vrednosti i osećaj da imamo pravo da vodimo sopstveni život i da se samim tim zauzmemo za sebe. Kod negativnog Centaury ponašanja osoba takodje negira i odbacuje sebe i sopstvene potrebe da bi udovoljila potrebama drugih, iz raznih razloga. Tip Centaury stavlja sebe drugima na uslugu ne toliko zbog spontane motivacije koliko zbog unutrašnje prisile i neiskrene samoobmane. To često vodi u bes tipa Holly jer zanemarujemo sebe; ili grižu savesti tipa Pine ako kažemo NE i uradimo nešto mimo očekivanja drugih, prateći sebe.

Zašto Rock Water? Zbog sledstvene potrebe za perfekcijom, zbog strogosti prema sebi, rigidnosti, stalne težnje da budemo ,,savršeni” da bi bili prihvaćeni; ili češće da ne bi bili odbačeni. A ne vidimo da zapravo,u toj težnji za nekom fiktivnom perfekcijom, opet odbacujemo sami sebe i da smo destruktivni prema sebi jer opet nesvesno ispunjavamo neka ili nečija očekivanja.To je esencija koja se koristi za tretman samo-odricanja i samo-odbacivanja.

Kada ne prihvatamo sebe onakvima kakvi jesmo, nekima stalno treba potvrda spolja da su dobri i prihvaćeni i da je sve u redu. To je negativno Cerato stanje  takodje može da se sretne kod osoba sa autoimunim bolestima. Stalno su nam potrebne potvrde ljubavi kako bismo voleli i poštovali sami sebe…….Potrebna nam je i ,,dozvola” od drugih da kreiramo sopstveni život,da donosimo odluke onako kako nam je volja, jer smo zapravo ceo život živeli po nametnutom šablonu i zadovoljavali očekivanja drugih…

Crab Apple negativno stanje je povezano sa, najdublje, osećajem unutrašnje nečistote i gadjenja, ali pre svega prema sebi i onome što mi zaista jesmo, pa onda i prema svemu okolo. To su osobe kojima su godinama nametane odredjene norme ponašanja. Ponašaju se u skladu sa njima i ukoliko ih prekrše, postaju autodestruktivne, imaju osećaj gadjenja prema sebi, osećaju se zatrovano fizički i duhovno. Zatim najčešće imaju jako osećanje krivice i strah od kazne, a to opet vodi u odustajanje od sebe i samokaznjavanje. Esencija pojačava osećaj samoprihvatanja, umanjuje gadjenje i prekomernu potrebu za moralnošću i čistotom. Vodi ka našem rascvetavanju, upoznavanju sebe i svojih potreba i bivanju u skladu sa njima.

Mimulus i Rock Rose negativna stanja kod autoimunih bolesti: Ova stanja u Mimulus ili Rock Rose intenzitetu u smislu bojažljivosti ili paničnih strahova često postoje kod osoba sa autoimunim bolestima u smislu straha od kazne i straha od neprihvatanja i odbacivanja ukoliko se ne ponašaju na odredjeni način. Strah od samoiskazivanja i ponašanja u skladu sa sobom jer je osoba tokom odrastanja neka njena autentična ponašanja percipirala i doživela kao neprikladna jer je bila zastrašivana ili kažnjavana.

Takodje klijent često može da dodje u Mustard negativnom stanju. Zašto Mustard negativno stanje? Zato što se Mustard koristi za tretman endogene depresije, naizgled neosnovane depresije…Ali to je samo naizgled. Ova depresija tipa Mustard često nastaje  iz dugogodišnje ,,potisnutosti”. Osoba je naime, ceo život bila sputavana od strane autoriteta da bude ono što jeste i da radi ono što zapravo želi. Kada su životni razvoj neke osobe sputani na ovaj način ona prvo koristi agresiju i bori se kao divlja životinja za svoja prava. Ukoliko se ova borba potiskuje javlja se frustracija i agresija koja se usmerava ka sebi jer  nije mogla biti pravilno kanalisana spolja usled nekih, za osobu, objektivnih okolnosti. Dakle, osoba je bila sputana u spontanom izražavanju sebe i svojih emocija, što u dugotrajnom dovodi do agresije usmerene ka sebi, i na kraju depresije karakterisane emocionalnom napetošću i gubitkom vitalnosti i volje…

Ovde bih svakako ubacila i Walnut koji štiti našu auru od svih uticaja i vraća nam unutrašnju stabilnost. Zato jer su pre svega deca tipa Walnut koja su hipersenzibilna veoma podložna uticajima zbog čega mogu postati autodestruktivna ukoliko okolina nije bila najpogodnija za njihov psihički razvoj. Ukoliko su forsirana ponašanja i norme koje su za njih bile neprihvatljive..

Kod osoba sa autoimunim bolestima je u krajnjem, dakle, neophodno da poptuno prihvate sve svoje odbačene i u nesvesno potisnute delove, osveste ih i povrate celovitost. Da izgrade samopoštovanje, zahvalnost i samopouzdanje i bezuslovnu ljubav prema sebi. I preuzmu nadalje potpunu odgovornost za to kako se osećaju.

Najdublji sloj je najčešće Sweet Chestnut, Star of Bethlehem i Pine

Sweet Chestnut: Jer je u osnovi ovog disbalansa, dakle, ogromna tuga zbog odbačenosti, koja stoji ispod neprihvatanja i samo-odbacivanja.  Zapravo ta ogromna tuga u nekom trenutku nas je navela da upravo potisnemo one delove sebe zbog kojih smo se osećali odbačeno i tužno. Tu leži osnova svog neprihvatanja i neprihvatanja drugih.

 Pine: esencija za osećanje krivice, osećaj neadekvatnosti zbog ,,sećanja” da nismo dovoljno dobri jer nismo zadovoljili odredjene kriterijume I nismo ispunili svoju neku,,dužnost“ koja stoji kao negativno uverenje iz prošlosti i negativan obrazac ponašanja i mišljenja u smislu opet samo-odbacivanja i samonegiranja.

Star of Bethlehem se koristi za tretma šoka i psihičkih trauma, za tretman svih naših trumatičnih sećanja koja su bila prejaka i katkad nepodnošljiva za nas, a koja su se kao pečat utisnula u naše srce. Ukoliko te traume nismo adekvatno obradili, otpustili već one negde stoje zaledjene, to može značajno oblikovati naš život i sve naše buduće dogadjaje. Mislim na npr ogorčenost zbog preživljene traume tipa Willow; agresija usled duhovne patnje tipa Holly itd. I jedna i druga su kako sam na početku pomenula vrlo usmerena ka sebi. Ta patnja usled preživljene traume je pre svega autodestruktivna pogotovu ako je osoba tip ličnosti koje teško oprašta i otpušta, kao što je npr Chicory tip ličnosti.

Svaki od ovih slojeva može biti upadljiv odmah i veoma površan; ovo su moja zapažanja na ličnom primeru i primeru klijenata i emotivnog i mentalnog stanja pacijenata sa kojima sam na razne načine dolazila u kontakt. Dakle, moguće su sve varijacije na temu ali su ovo esencije koje dominiraju.

 

No Comments Yet

Comments are closed